vad betyder rad

En djupdykning i ordet ”rad”

”Rad” är ett ord som ofta syns och hörs lite överallt. Ordet ”rad” kan ha många olika betydelser. Det kan även skilja sig mycket från språk till språk. Ordet betyder en sak på svenska, men något helt annat på engelska. I denna artikel får du lära dig om några av de olika betydelserna, samt hur de kan användas på olika sätt.

”Rad” på svenska

Rad kan användas på många olika sätt i det svenska språket. Den allra vanligaste versionen av ”rad” är en skriven eller tryckt rad, alltså en rad av text. Rad betyder oftast saker i följd.  I en textrad är det orden som står i följd efter varandra. I meningen ”flera dagar i rad” handlar det om flera dagar i följd. ”Rad” kan alltså användas till en hel del olika saker.

Ordet rad kan böjas på flera olika sätt. Böjningarna av rad är rads, raden, radens, rader, raders, raderna och radernas.

När man tänker efter kan man snabbt se hur ofta detta ord och alla dess böjningar används i det svenska språket. Man pratar riktigt ofta om rader av olika slag. Man pratar till exempel om rader av träd, rader av text, rader av bilar, rader av hål eller rader av sittplatser. Ordet ”rad” finns verkligen precis överallt. Chansen att höra detta ord minst en gång per dag är riktigt stor. Du har säkert redan hört det i dag utan att du har tänkt på det.

vad betyder rad

”Rad” på engelska

Du har säkert stött på det engelska ordet ”rad”. Om man inte känner till denna variant av ordet, kan man lätt bli lite förvirrad. Om ordet används mitt i en svensk mening kan det låta ännu mer förvirrande. Om du till exempel ser en kommentar på en YouTube-video som säger ”Den där videon var så rad!” så betyder det att personen tyckte att videon var grymt bra. Den engelska versionen av ordet är slang och betyder nämligen grym, häftig, cool eller liknande. När det används på detta sätt är det alltså något positivt. Om någon säger att du eller något du har gjort är ”rad”, ska du därför ta det som en komplimang. Det är helt enkelt en förkortning på ordet ”radical”, alltså radikal.

Rad kan betyda andra saker på engelska. Det kan även vara en akronym som står för till exempel radar, radiation dose eller radius. Det vanligaste sättet att använda det engelska ordet ”rad” på är dock förkortningen av ”radical”. Det är denna version som syns allra mest.

Används ofta av ungdomar

Att använda den engelska versionen av ”rad” är otroligt populärt bland de yngre generationerna. Detta ord ses ofta i kommentarfältet på YouTube. Det ses även ofta på olika sociala medier som Facebook. För många unga betyder användandet av ordet att man är cool. Detta engelska ord används alltmer, även bland de lite äldre generationerna. Att använda slang som ”rad” eller liknande ord kan dock låta ganska oprofessionellt i mångas öron. Det är alltså inte lika accepterat i alla kretsar. Därför bör man ibland se upp med att använda det engelska slangordet ”rad”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *